La premissa a la Unió Europea continua essent gastar per fer front a la crisi, però els estats i les institucions europees ja miren de reüll què fer amb un deute públic que la pandèmia ha disparat per sobre del 100% del PIB a l'eurozona. Malgrat el nivell rècord, els experts creuen que la sostenibilitat no és ara un «problema» i que aquest cop els estats de l'eurozona poden esquivar l'austeritat si els diners es destinen a «garantir» el creixement.

En una entrevista a l'ACN, la subdirectora de Bruegel, Maria Demertzis, assenyala que la clau és destinar els fons a millorar la productivitat, una idea que comparteix amb l'expert de l'Institut Jacques Delors Andreas Eisl, que creu que cal «centrar-se en el creixement».

Malgrat la previsió d'endeutament públic del 101,7% a l'eurozona el 2020, segons els darrers càlculs de la Comissió Europea, els dos experts defensen que l'estratègia a seguir ara ha de ser centrar-se a garantir el creixement econòmic i no en mesures d'austeritat com en la crisi del 2008.

«La intervenció del Banc Central Europeu (BCE) ha estat crucial i la capacitat dels estats per sostenir el deute continuarà», augura Demertzis, que veu en les facilitats que la institució monetària ha donat als estats per finançar-se una de les claus per no estar preocupada pel pagament del deute. Per la seva banda, Eisl coincideix en què els tipus d'interès baixos són clau per garantir la sostenibilitat del deute dels països més endeutats, però es mostra més preocupat per l'endeutament públic a l'eurozona.